Министерството на външните работи (МВнР) е в контакт с гръцката страна по повод трафика на общата ни граница и работи в рамките на компетенциите си за намиране на решение на настоящата ситуация, свързана с противоепидемичните мерки, наложени от гръцките власти, съобщават от външното ни министерство.

Във връзка с режима на контрол от страна на гръцките власти по съвместните ГКПП, на 22 юни 2021 г. е бил проведен разговор с представител на гръцкото посолство, като българската страна повдигна въпроса за отваряне на ГКПП "Илинден-Ексохи" за преминаване на пътници, а не само за товарни МПС. Напомнено бе, че министър-председателят Стефан Янев по време на срещата си с посланика на Гърция на 14 юни 2021 г. е обърнал внимание, че би било от голяма полза за бизнеса и туризма, ако всички ГКПП между България и Гърция бъдат отворени за преминаващи.

Гръцката страна изрази очакването си, че ще бъдат предприети мерки за улесняване на трафика през ГКПП "Илинден-Ексохи", както и че до края на юни ще бъдат обявени мерки за облекчаване на трафика през ГКПП "Кулата-Промахон", като там се планира да бъде увеличен броят на проверяващите служители от гръцка страна.

От МВнР работят върху продължаването на комуникацията с гръцката страна по въпроса с настояване за създаване на условия за по-голяма пропускливост по съвместните ГКПП.

Министърът се оплака в ЕК за опашките от тирове по ГКПП-тата

Министърът се оплака в ЕК за опашките от тирове по ГКПП-тата

Мерките да са пропорционални