Георги Тодоров, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията изпрати писмо до еврокомисаря по транспорта Адина Валян, съобщават от министерството.

В писмото се посочва, че въпреки общите усилия за реализиране на зелените коридори при преминаване се наблюдават тревожни ситуации на някои гранични контролно-пропускателни пунктове в рамките на ЕС, включително между България и Румъния.

По думите му българските камиони се редят на дълги опашки и трансграничното движение на стоки между България и Румъния е силно възпрепятствано. Българските транспортни компании понасят значителни финансови загуби и срещат затруднения при осъществяването на своята стопанска дейност поради проблематичното преминаване.

Мислят за коридори за празни тирове на ГКПП-та

Мислят за коридори за празни тирове на ГКПП-та

Увеличението на трафика на Дунав мост 2 е с 15 % спрямо 2019 г

Министър Георги Тодоров заявява още, че мерките за контрол не трябва да възпрепятстват непрекъснатостта на икономическата дейност и следва да запазят функционирането на веригите на доставки. Безпрепятственият превоз на товари е от решаващо значение за осигуряването наличността на стоки, по-специално стоки от първа необходимост.

Министърът изразява увереност, че мерките следва да останат пропорционални и координирани, за да се избегне прекъсването на превозите. Той призовава еврокомисаря за спешна защита на свободния трафик и за поддържане на функционирането на зелените коридори между България и Румъния, за да се гарантира безпрепятственото движение на стоки и основни услуги в рамките на вътрешния пазар.

Километрични опашки на "Кулата" - няма кой да регулира автоматичните везни
Обновена

Километрични опашки на "Кулата" - няма кой да регулира автоматичните везни

Сдружението на малките и средните превозвачи настоява за зелен коридор за празните камиони