След дъждовете от последното денонощие и предстоящите през следващите два дни от Министерство на околната среда и водите предупреждават за очаквани повишения на нивата на реките в цялата страна.

Днес до обяд е имало слаби превалявания - около 2-3 л/кв.м. Очаква се през нощта срещу събота  в южните райони отново да има слаби превалявания от дъжд - до около 5 л/кв.м, в югоизточните райони до 10 л/кв.м.

В събота също ще има превалявания до 1-5 л/кв.м, само на отделни места до 10 л/кв.м. През нощта срещу неделя и в неделя съвсем слаби превалявания ще има само на отделни места , количества - до 1-2 л/кв.м.

Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води. Около прага за средни води са долното течение на Места и средното течение на Марица. Около прага за ниски води са горното течение на река Марица и някои южночерноморски реки.

Нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се повишавали през последното денонощие.

Повишения на нивата са отчетени при почти всички реки в Дунавския басейн, като по-значителни са в средното и долното течение на р. Искър и долното течение на р. Осъм. Незначителни повишения  са отчетени на р. Тополница при с. Поибрене (Източнобеломорски басейн) и при долните течения на реките Струма и Места (Западнобеломорски басейн).

Регистрирани са значителни повишения на реките Луда Камчия и Факийска (Черноморски басейн).