Двустранно споразумение за четирите имота на бившето сержантско училище във Велико Търново бе одобрено от местния общински съвет. Споразумението е с Министерството на отбраната. Съглашението касае безвъзмездното прехвърляне в полза на Общината на сградите на бившето сержантско училище и прилежащите терени, за което кметът Даниел Панов и екипът му водят разговори повече от три години, съобщи Дарик.

В последното си становище министърът на отбраната Николай Ненчев твърди, че недвижимото имущество е с отпаднала необходимост и не се ползва по предназначение. Той изразява положително становище за прехвърлянето на четирите имота.

Отговороността на Община Велико Търново по споразумението ще е да ремонтира и възстанови със средства от общинския бюджет киносалона на Военния клуб в старопрестолния град.

Помещението и сградата бяха засегнати при пожар през 2014 г. Ремонтът ще струва до 500 000 лева с ДДС. Предстои да бъде направена количествено-стойностната сметка, която съвместно да се прецизира от Общината и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”.

Бившето сержантско училище не се ползва по предназначение повече от 15 години. Стойността на имотите, чиято площ е над 47 декара, се оценява на няколко милиона лева. Договореностите са постигнати след проведени многократни разговори между представители на Община Велико Търново, Министерството на отбраната и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”.