Прелели са ямите с гудрон на старото сметище на Русе. Отпадъчният нефтопродукт е избил от всички страни на сметището и на места се стича извън него, съобщи Нова телевизия.

Според хората в района проблемът се повтаря всяко лято вече над 15 години, когато температурите на въздуха трайно се повишат.

Извършена е проверка от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). "Гудронът е отпадъчен продукт от преработката на нефт. В Русе до 1989 г. е функционирало производството на масла, този отпадък е било разрешено тогава да се депонира на сметището", обясни експертът от РИОСВ Христо Милков. По думите му с годините грудронът се е превърнал във вид асфалт.

Разлив на петролен продукт обезпокои хората в Русе

Разлив на петролен продукт обезпокои хората в Русе

В старото сметище има остатъчни количества...

За замърсяване на почвата и водите следи общината на града, като данните се представят в РИОСВ. "Не сме установили фрапипащи превишения и да има опасност за околната среда или хората", посочи Милков.

Екоинспекцията е издала предписание да се предприемат спешни дългосрочни и краткосрочни мерки за спиране на всичките течове от гудроновите ями.

Общината е уведомила за проблема фирмата, ангажирана с поддръжката на рекултивираното сметище. "Днес се очаква да започнат строително-монтажни работи, но виждате, че проблема не е на едно място", заяви директорът на дирекция "Екология" в община Русе Любомир Владимиров. По думите му това, което могат да направят в момента, е ямите да бъдат изчистени и затворени.