Премахнаха пейките в градинката около столичния храм "Свети Георги" на Петте кьошета, съобщи БГНЕС.

Общинските служители, грижещи се за парковете и градинки в София, премахнаха пейките от пространството около храма. Оставени са единствено тези в детския кът, който е ограден с полицейска лента.

Мярката се налага заради въведеното извънредно положение в страната и с цел да се предотврати събиране на граждани навън и най-вече на открити обществени места - забраната за паркове, градски градини, на детски и спортни площадки е в сила до 13 май, до когато е обявено и извънредното положение заради пандемията от коронавирус.

Преди няколко дни полицията предприе и друга стъпка за ограничаване на хората от посещение на зелените площи в София - на редица по-малки паркове и градинки, главно в централната част на града, бяха поставени ограничителни ленти.

Според последните промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение за разходка в парка нарушителите биват глобявани с 300 лева, вместо с досегашния размер на санкцията - 5000 лева. При повторно нарушения обаче глобата скача на 1000 лева.

Преди ден, вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, е бил заснет от гражданин да стои в Градската градина на пейка и разговаря със своя пиар Александър Урумов.

Пред bTV Каракачанов обяснил, че пейката е извън границите на градината и е точно срещу сградата на Министерството на отбраната.

Според вицепремиера той не е нарушил правилата за забрана за посещение в паркове и градинки. Минути по-късно премиерът Борисов коментира кратко: "да го глобят, той така или иначе няма заплата".