След 7 години режим на тока в пловдивския ромски квартал Столипиново 80% от обитателите му започнаха да си плащат сметките за ток.

От Енергото обясняват истинския бум в събираемостта на дълговете с дистанционното отчитане, въведено през тази година, информира Би Ти Ви.

През последните няколко години в Столипиново имаха ток само през нощта, а Енергийното дружество отчиташе, че едва 3% от тях си плащат сметките.
Но редовните също стояха на студено и тъмно и това принуди някои от тях да заведат дела.

Смяната на таблата се оказва първата стъпка от програмата на енергийното дружество за справяне с дълговете. Въвеждат се и усукани проводници, които рязко ограничават и кражбите на ток.

Това даде възможност да упражняваме по-голям контрол върху нерегламентираното ползване на електроенергия, обяснява инж. Михаил Томов от EVN.
Така ток няма само този, който не си плаща сметките, допълва той.

Въпреки че са доволни от падането на режима, столипиновци отново намират, че са ощетени и дори заплашват с масови протести.

От Енергийното дружество са категорични, че няма надписване на сметки и че всеки може сам да провери какво количество ток е изразходил.
Според експертите, когато в квартала свикнат с всичко това, събираемостта ще се покачи още и дълговете, които надхвърлят 12 млн. лева, ще се стопят за няколко години.