Противопожарната служба в област Хасково е в готовност за реакция в началото на жътвената кампания.

Често причина за избухването на пожари става искра от селскостопанска техника. Поради това пожарникарите проверяват всички машини на фермерите като превантивна мярка, пише БНТ.

Въпреки по-хладното и дъждовно лято, огнеборците в област Хасково се отзовават всяко денонощие на между 3 и 8 сигнала за пожар. Най-често сигналите са за възникнали пожари в сухи гори.

До момента в областта е имало 11 пожара, възникнали на селскостопанската реколта. Изгорели са 130 дка насаждения и един комбайн.

Пожар отмени тържествата за 1 юни в Хасково

Пожар отмени тържествата за 1 юни в Хасково

Собственикът е изведен навреме от горящата сграда

В разгара на жътвената кампания пред пожарникарите се отваря още повече работа, защото те трябва да следят и дали са в изправност близо 1 300 стопански машини.

Инспекторът от пожарната служба в Хасково Тенчо Атанасов заяви, че от тази година земеделците сами ще подготвят комбайни, ремаркета, самопреси и цялата техника, която участва в кампанията.
"Ние ще извършваме само контрол на място. Така че, разчитаме на съвестта на всички стопани", заяви Атанасов.

От началото на жътвената кампания тази година досега пожарникарите са проверили около 80 комбайна и още 170 машини. Не са констатирани нарушения.

По думите на пожарникаря най-често пожарите възникват поради човешка небрежност. "Дали ще се извършва жътвена кампания, дали ще има преминаване на хора или пък хвърлен някакъв фас. Общо взето нямаме самоволни запалвания в жътвената кампания", допълни Атанасов.

Тежка обстановка в страната след проливните дъждове

Тежка обстановка в страната след проливните дъждове

Оранжев код в 11 области за проливен дъжд, гръмотевични бури и градушки

От областната противопожарна служба призовават всички да бъдат особено внимателни при боравене с огън на открито и ако е възможно, такъв изобщо да не бъде пален. Властите апелират и хората да внимават и да не оставят високи треви около домовете си.