Глобиха с 5000 лева превозвачи от Пловдив заради намалени курсове, съобщава БНР.

Въпреки разпореждането на кмета Здравко Димитров да се запази делничното разписание в пиковите часове и по-големи автобуси за пътниците в градския транспорт сутрин и вечер, проверки са установили, че заповедта не се спазва.

Вместо фирмите превозвачи да спазват маршрутното разписание и да се движат сутрин от 05:00 до 09:00 часа и следобед от 16:00 до 19:00 часа с делничен график, както е указано в заповедта, е установено, че те провеждат по-малко на брой курсове и то, с по-малки автобуси.

Директорът на ОП "Организация и контрол на транспорт" Пламен Вълков посочи, че фирмите, които не спазват мерките за ограничаване разпространението на коронавирус и не съблюдават забраната за струпване на хора в автобусите, ще бъдат санкционирани с по 5000 лева. Санкции от по 1000 лева пък ще бъдат налагани за неспазване на маршрутното разписание и неделен график в пиковите часове. При следващо провинение сумата ще нарасне на 5000 лева.

Проверките се извършват всеки ден, като освен на терен наблюдението става и през GPS системата за следене на градския транспорт. Правят се и моментни снимки.