Министерството на културата ще предяви съдебен иск срещу фирмата изпълнител на проекта "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика", по-известен като Ларгото, в случай че тя откаже да отстрани установените повреди в рамките на 5-годишния гаранционен срок. Това стана ясно на среща между представители на Министерството на културата и Столичната община днес.

Министърът на културата Боил Банов посочи, че през последните месеци многократно е било искано изпълнителят да предприеме мерки за отстраняването на проблемите, но досега това така и не се е случило. Той посочи, че на проектанта е възложено да направи и допълнителен анализ на проекта.

От своя страна заместник-кметът по култура и образование на София доц. д-р Тодор Чобанов заяви, че Министерството изпълнява своята част от договора.

Прехвърлиха проблемите на Ларгото към проектанта

Прехвърлиха проблемите на Ларгото към проектанта

За три години се налага трети ремонт на съоръжението

На срещата се обсъди възможността след допълнителния анализ от страна на проектанта арх. Христо Генчев да представи проектантски решения, които ще засилят устойчивостта на конструкцията около куполната част и отводнителната система.

На разговорите единодушно се прие, че ако строителят приеме искането да отстрани проблемите, работите по детайлите ще бъдат изпълнявани под ръководството на проектанта, който се ангажира лично да контролира дейността през цялото време. В противен случай ще бъде наета друга фирма, която да отстрани констатираните дефекти, като вложените средства за ремонта ще бъдат част от съдебната претенция към фирмата изпълнител ДЗЗД "Антична Сердика".

Нашата цел и желание е да се направи всичко възможно този проблем да бъде решен дългосрочно и по най-бързия начин, заяви министър Боил Банов. Той е оптимист, че това може да стане до дни.

Припомняме, по-рано днес зам.-кметът на София Тодор Чобанов заяви, че проблемите с Ларгото се дължат на сериозна проектантска грешка. Вчера пък стана ясно, че паветата на Ларгото се рушат и преминаването по тях е опасно за хората.

Това е поредният проблем с проекта - само седмица след официалното откриване на съоръжението през 2016 г. Ларгото протече. Дни по-късно пък се напукаха и стъклата му.

Година след ремонта на ремонта има нужда от трети ремонт на Ларгото в София

Година след ремонта на ремонта има нужда от трети ремонт на Ларгото в София

Гаранцията на обекта е 10 години