През септември 2020 г. оттокът на реките в страната е бил с една пета по-малък от този през 2019 година по същото време, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на данни на Министерството на околната среда и водите.

Огромна част от язовирите, които служат за водоснабдяване, са с много нисък обем на запълване. Същото се отнася и реките, покрай които са построени голяма част от кладенците за водоснабдяване както на големите градове, така и на по-малките села.

Сушата води до все повече проблеми с водоснабдяването в страната. Заради малкото валежи това лято много от язовирите и реките са с намален обем. Все повече населени места изпитват сериозни проблеми, а някои села от лятото са на режим.

В хасковското село Елена, където има режим на водата, някои жители се спасяват с водна помпа. С хидрофора осигуряват вода само за елементарни нужди, защото кладенецът му почти е пресъхнал. "Пълним бидони, носим тук и поливаме, защото по принцип няма", разказа пред медията украинецът Сергей Журавел.

Заради сушата и кладенците, от които ВиК доставя вода, са на критичен минимум. В село Елена пък са на режим. "Около един месец вече - идва, прекъсва, това е. Понякога купуваме, понякога наведнъж зареждаме вода", разказва Невен Маринов.

"В източна България валежите през лятото бяха много малко, почти никакви. Валежи през месеца очакваме по-скоро през третото десетдневие, към края на второто и началото на третото", заяви Мариана Попова от НИМХ.

Заради промените в климата експертите препоръчват водата да се пести. В Хасковска област например половината от водата изтича преди да стигне до чешмите. "Както всички знаем, една много голяма част от водата се губи по довеждащите водопроводи. Водата ще става все по-ценна през идните години и е безобразие ние да не реагираме в тази посока", категорична е д-р Стефка Здравкова - областен управител на Хасково.

За подмяната на водопроводите към момента не са отделени средства.