Жители от столичния район "Изгрев" излизат на протест срещу презастрояването, предаде БНР. Днес те възнамеряват да се съберат пред местната община, за да изразят недоволството си срещу плановете за високо строителство в района, както и срещу строеж в непосредствена близост до двора на детска градина.

През пролетта на миналата година хората от квартала възроптаха срещу планираното застрояване на парцел до детската градина, който тогава все още е бил частна общинска собственост. Според тях след замени парцелът вече е частен.

Архитект Захари Димитров е един от протестиращите. Той обясни, че основното притеснение на хората е, че новите сгради ще се издигат точно над площадките, на които играят децата от детска градина "Радост".

Димитров посочи, че презастрояването е повсеместно.

Пореден протест срещу презастрояването в столичния квартал "Дружба"

Пореден протест срещу презастрояването в столичния квартал "Дружба"

Пешеходната алея между двата квартала все още не е възстановена

Всички индустриални зони в момента се превръщат в жилищни квартали и то с доста високо застрояване, заяви той и допълни, че ако цялото ново строителство се насели с граждани, които също имат деца, недостигът на детски градини ще стане осезаем. Димитров изрази надежда, че поне имоти, които са частна общинска собственост, могат да бъдат запазени за други цели.

От своя страна кметът на район "Изгрев" инж. Цветомир Жеков обясни, че въпросният имот е предвиден за застрояване още от застрояването на квартал "Дианабад". Той увери, че заради съмнения в законността на сделката, е поискал проверка от прокуратурата, която е показала, че Столичният общински съвет е спазил законовите изисквания.

Относно притесненията, че сградата ще бъде твърде близо до детските площадки, кметът обясни, че нужните отстояния са спазени.

Протестиращите обаче упрекнаха инж. Жеков, че целият квартал е разоран и се предвижда само жилищно строителство без никаква социална инфраструктура.

След "Младост" и "Лагера" тръгва на бунт срещу презастрояването

След "Младост" и "Лагера" тръгва на бунт срещу презастрояването

Частна фирма щяла да строи върху 8 декара зелена площ

"Вероятно е законно, вероятно всичко сте си изпипали, нашата организация не разполага с вашия размах и консултанти, но обективно погледнато от нас, които сме тук задълго, а не от другаде и за малко, обективно погледнато кварталът прилича на една кочина.", заяви представител на недоволните жители.

Във връзка с тези обвинения кметът на "Изгрев" подчерта, че е помислено и за социалната инфраструктура и още тази година започва реконструкция на една детска градина, а в двора на друга ще бъде построен нов корпус за 60 деца.

Той увери, че ще предостави на протестиращите пълната информация за състоянието на района.