Спряно е извършването на административни процедури на шестима роднини на магистрати, за които стана ясно, че са се представили като крайно нуждаещи, за да се сдобият с право на строеж в Приморско.

Става въпрос за Елка Минчева Икономова, Ваня Панайотова Генкова, Тодор Любенов Цветанов, Деница Николаева Урумова, Петър Тодоров Попов и Анна Веселинова Пенгезова.

Спирането на процедурите по придобиване на парцели става със заповед на кмета на община Приморско Лиляна Димова.

По този начин нито един от тях няма да може да прехвърли правото си на друго лице и да „прикрие" връзката си с даден парцел.

Кметът Лиляна Димова аргументира издаването на заповедта си със защитата на обществения интерес и с необходимостта от предявяване на съдебни искове за провъзгласяване на нищожността на учредените права на строеж.

От общината допълват, че в момента се проверява законосъобразността на учредени права на строеж върху терени - частна общинска собственост на лица, които не отговарят на изискванията за установена жилищна нужда.

От там допълват, че в периода между 2003 и 2007 год. бившият кмет Димитър Димитров е издал близо 400 заповеди за учредяване на право на строеж на граждани „с жилищни нужди" за имоти в строителните граници на Приморско, Китен и Ново Паничарево.
Касае се за негови еднолични решения без да има предварително решение за конкретните лица и имоти от страна на общинския съвет.

От общината съобщават още, че част от заповедите липсват в архива на община Приморско, а върху актовете за общинска собственост на имотите не е отбелязвано учредено право на строеж.

Всички екземпляри от договорите за учредено право на строеж са предоставени на заинтересованите лица, за да ги впишат сами, уточняват още от там и допълват, че някои договори и до ден днешен не са вписани в Агенцията по вписванията.

Припомняме, Висшият съдебен съвет образува дисциплинарни производства срещу петимата магистрати, свързани с имотния скандал в Приморско.