До две седмици пловдивският областен управител Тодор Петков трябва да внесе предложение в Общински съвет „Родопи" за провеждане на местен референдум по въпроса за отделянето на село Ягодово от община „Родопи" и присъединяването му към община Пловдив, информира Радио Пловдив.

Това следва от решение на Върховния административен съд от 23 март тази година, който обявява като законосъобразно решението на Пловдивския Общински съвет от 18 януари 2007 година за провеждането на референдум за отделянето на Ягодово.

Решението на общинските съветници на Пловдив беше спряно от областния управител като незаконосъобразно, но впоследствие Окръжният съд в Пловдив, както и последната инстанция - Върховният административен съд, постановяват, че то е законосъобразно.

„Община Пловдив не прави износ на революции, ние настояваме за референдум и ще приемем волята на жителите, изразена по този най - демократичен начин", заяви кметът на Пловдив Славчо Атанасов.

Той коментира още, че общинската администрация ще подпомага стремежа на жители на съседни селища при тяхно желание да се присъединят към община Пловдив.

В случай, че Общински съвет „Родопи" откаже да насрочи референдум за отделянето на Ягодово, новият Административно-процесуален кодекс дава възможност община Пловдив отново да започне съдебна процедура, която със сигурност ще спечелим, заяви юристът на ВМРО Соня Ташева.