Безработица, обезлюдяване, разбити улици, остаряла водопроводна мрежа, често спиране на тока, нерегламентирани сметища, лошо транспортно осигуряване − това са основните проблеми в повечето малки населени места в България.

В Област Кърджали (Южна България) повечето от половината села имаха само по един кандидат-кмет, обобщи БНР. 

Официално от ЦИК: ГЕРБ печели балотажите в 9 областни града, БСП - в 3

Официално от ЦИК: ГЕРБ печели балотажите в 9 областни града, БСП - в 3

В 6 областни центъра побеждават други политически сили и независими…

Причината, според експерти, е все по-изострящия се процес на обезлюдяване. Липсата на работа кара младите хора в кърджалийското село Припек да го напускат. Фиданка Башева, жена от селото, разказва за живота в село Припек.

"Младите бягат − в София, в Кърджали, в чужбина. Ние, възрастните, преживяваме, както намерим за добре − все по-малко отглеждаме тютюн (доскоро основен поминък), но пък си имаме по една крава, садим си картофи, фасул, лук, домати, краставици и така се препитаваме. Лекар обаче нямаме. Веднъж седмично, за два-три часа, идва лекар от близкия град Джебел", каза жителката на Припек. 

АБВ отчитат успешни избори
Обновена

АБВ отчитат успешни избори

Румен Петков призна за лоши резултати в София, Пловдив, Бургас и Стара Загора

По думите й, когато човек се разболее по-сериозно, вика "Бърза помощ". За преглед при специалист или за постъпване в болница отиват до Кърджали, Пловдив или в София. Имат училище и детска градина.

"Ако нищо не се промени, до десетина години ще останат само възрастните, после ще се затворят къщите и селото ще остане без хора. Както върви, така ще е", каза жената.

Дрангово е едно от по-големите села в кърджалийско, с около 1200 души население. Намира се на 4 км от граничната бразда с Гърция. Проблемите и там са липса на работа, ниски доходи, все по-малко млади хора

Победа на БСП над ГЕРБ в Разград

Победа на БСП над ГЕРБ в Разград

Денчо Бояджиев надви Валентин Василев

Според детската учителка Цветана Топчиева в Дрангово все още се намират дечица за училище и детска градина, но те постоянно намаляват.

В градината има 19 деца, а само преди три години са били над 50. Училището е с 35 ученици. "Добре, че е защитено, защото иначе децата трябва да пътуват до по-голямото село Бенковски. А мъничко дете, първокласник да го пратиш там, без надзор, е опасно. Много неща искаме от новия кмет, но най-важното е да оправи разбитите улици и да осигури надежден водопровод. Имали сме случаи цялото село да се реди на опашка пред една чешма, за да си налива вода", каза Топчиева.

Една от жителките на село Бенковски - Моника Живкова, е дошла само за кратко в родното си село Бенковски.

"Работя в чужбина от три години, в земеделието. След Нова година отново заминавам", каза тя. 

Безработицата в страната достигна 4.2%

Безработицата в страната достигна 4.2%

По думите на Бисер Петков технолигиите поставят нови изисквания към работната ръка

Жената не вижда бъдещето си в България. "В чужбина работя за 10 евро на час, а тук цял ден за същите пари", обясни Живкова.

Нейните родителите работят в шивашкия цех - една от малкото фирми, наред с кафенетата, където в малките населени места.

Анжела Хаджиева, също от Бенковски, е студентка в Пловдив. Тя учи задочно и в свободното си време е на село. Лятото прекарва при родителите си в Холандия, където изкарва годишната си такса за университет. Двете жени - Моника и Анжела, признават, че вече много техни връстници възприемат родната си страна само като туристическа дестинация, която посещават веднъж годишно.