И днес продължават опитите да се загаси пожарът в Рила планина. Гори нависоко, над село Бистрица, община Дупница, а огънят се разпространява в диви дерета, което затруднява изключително много усилията на пожарникари и горски служители.

Големият пожар за три дни обхвана над 30 декара горски територии, като тлеят натрупани с години борови иглички, което заплашва от ново разгаряне на пламъците там, където вече е погасено.

Формирование за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия от състава на 3-ти механизиран батальон - Благоевград, от състава на Трето бригадно командване, се включва в гасенето на огъня. Искането е отправено от областният управител на Кюстендил.

20 военнослужещи от 06:30 ч. тази сутрин оказват помощ на огнеборците в овладяването на пожара.

Вчера се включиха и доброволци, но днес те ще са значително по-малко, тъй като е работен ден. Не е възможно огънят да се гаси по въздух с хеликоптери, защото се развива низово и има гъст дим, което представлява риск за летателната машина.

Частично бедствено положение бе обявено вчера вечерта в община Дупница. Със заповед на кмета е задействан и общинският авариен план за пожарите.

Поискана е и помощ от държавата.

Дупница обяви частично бедствено положение заради пожара в Рила

Дупница обяви частично бедствено положение заради пожара в Рила

Пожарът в планината бушува вече дни наред

На терен са и служители от пет горски стопанства. Ситуацията не е добра, коментира директорът на Държавното горско стопанство в Дупница Атанас Диманков, цитиран от БНР.

От събота се е разгорял наново и низов пожар в труден терен в иглолистна гора над село Пастра, община Рила. Засегната е площ от над 20 декара. На място са огнеборци и горски служители. Благодарение на усилията им огънят вече е локализиран.

Пожар, предизвикан от мълния, гори край яз. "Калин" в Рила
Обновена

Пожар, предизвикан от мълния, гори край яз. "Калин" в Рила

Затворен е пътят от с. Пастра до хижа "Чала"