Продължава спасителната акция за издирването на 40-годишния турист, който изчезна в Стара планина преди дни. Очаква се в операцията днес да се включат и полицаи, и военни. Ще бъде вдигнат и хеликоптер от авиобаза "Крумово", съобщи Нова телевизия.

Първият екип от шест души е тръгнал още сутринта в 6.30 часа от Троян, екип от трима спасители са потеглили от Карлово, заедно с рейнджърите на парка, които са се отправили в района около хижа "Левски", съобщи дежурният в централата на Планинска спасителна служба Иван Драгошинов, цитиран от БТА.

Според Драгошинов времето днес в планината е изключително неблагоприятно и опасно, тъй като духа много силен вятър, има минусови температури от -9 градуса, но се усещат като -30 градуса и мъгла. На място екипите ще преценяват дали ще тръгват нагоре в подстъпите, по зимната маркировка, ако мъглата се вдигне.

40-годишният Тодор Владимиров, който е планинар, пещерняк, каякар, тръгнал в събота от Сопот към връх Ботев. Това е преход, който е изключително труден през зимата. Мъжът не е познавал пътя и въпреки това се е отправил на път. Прекарал е две нощи на палатка, като е имал храна за 4-5 дни.

Припомняме, Владимиров е преминал курсове за височинен алпинизъм. Той е четвърти ден в неизвестност. Днешната акция ще се води от хижа "Васил Левски", поясниха от bTV.