Изгубилият се в Стара планина турист е изкарал курсове за пещерняк и височинен алпинизъм. Това съобщиха за БНТ от туристическото дружество в Русе. Определиха го като изключително голям екстремист, обичащ адреналина

Припомняме, че планинските спасители от вчера издирват 40-годишен мъж. Сигналът е подаден малко след 14.30 часа. Туристът не се е прибирал три дни.

От планинската спасителна служба предполагат, че русенецът Тодор Владимиров е добре екипиран. Той е взел със себе си спални чували и палатка.

Издирват изгубил се турист в Стара планина

Издирват изгубил се турист в Стара планина

Сигналът в ПСС е постъпил вчера следобед

В петък вечерта Владимиров отседнал със свой приятел в хижа над Сопот. В събота решили да тръгнат до връх Ботев. Въпреки предупрежденията на хижаря, че времето се влошава и не е благоприятно за преходи, Тодор Владимиров тръгнал сам.

Началникът на Планинската спасителна служба в Карлово Христо Стаматов обясни, че влошаването на времето е накарало туриста да си промени плановете и да се опита да се спусне към хижа "Васил Левски". Тя се намира на два часа път от мястото, където Стаматов предполага, че Тодор е успял да говори по телефона.

Христо Стаматов подчерта, че близки на изчезналия твърдят, че той е опитен планинар и познава този район добре. По думите му Тодор Владимиров не е случаен човек, знае къде има обхват и само там ще си включва телефона. На влизане от връх Жълтец в посока хижа "Васил Левски" обаче няма покритие на нито един от операторите.

Спасителните екипи от рано тази сутрин проверяват всички маркирани маршрути и заслони.