И днес продължава издирването на 34-годишния Мирослав Късовски, който изчезна в сряда в района на връх Ботев в Стара планина. В понеделник в акцията се включи и хеликоптер. От Министерството на отбраната бяха пренасочени военни, които заедно със спасители и доброволци се включиха в спасителната акция вчера, но следи от младия мъж не са открити.

34-годишен турист е изчезнал в района на връх Ботев

34-годишен турист е изчезнал в района на връх Ботев

Обходени са всички терени, където би могъл да се намира, твърдят от ПСС

Условията в планината вече са много тежки - минусови температури, мъгла, скреж и тежък терен. Метеорологичните условия около връх Ботев са неблагоприятни за спасителни акции, коментира вчера пред Дарик директорът на Планинска спасителна служба (ПСС) Радко Марков.

И военни с хеликоптер издирват туриста в Стара планина
Обновена

И военни с хеликоптер издирват туриста в Стара планина

В операцията се включва и вертолет от авиобаза Крумово

Загубата на връзка с Мирослав е станала в района на връх Ботев. Сигналът е подаден около 23:45 ч. на 26 октомври. Колоездачът е тръгнал с два напълно заредени мобилни телефона, но в района на връх Ботев обхватът се губи, а на много места изчезва напълно.

В сряда, след потеглянето от хижата, той е успял да проведе само един разговор с близките си, след което връзката с него се загубва.

По първоначална информация той е бил облечен с екип на велосипедист - плътни, но сравнително тънки за сезона черен клин и тъмносиво яке. Носил е малка раница. Предполага се, че е имал намерение в рамките на деня да качи върха и да се прибере в хижата.

От планинската спасителна служба заявиха за News.bg, че още рано тази сутрин има групи, които са на терен. Спасители, полицаи и военни координират действията си.

Обстановката в планините не е добра - особено в Стара планина, където температурите са отрицателни и превалява сняг, заявиха спасителите.

Малко по-късно от Министерството на отбраната заявиха, че военнослужещи и хеликоптер "Кугър" от авиобаза Крумово продължават издирването на изчезналия в Калоферския Балкан 34-годишен мъж.

Действията на Кризисния щаб се координират на място лично от началника на отбраната генерал Константин Попов. "Военнослужещите действат съвместно със служителите на МВР, Планинската спасителна служба, служители на Парк "Централен Балкан" и доброволци. Общо над 400 души са включени в издирването", каза началникът на отбраната генерал Константин Попов.

Около 300 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада с техника и безпилотен летателен апарат ще участват в издирването на 34-годишния Мирослав Късовски. Те ще действат в две направления - местността "Паниците" над гр. Калофер и село Александрово, община Павел Баня.