Съдебните битки и недоволството от ТЕЦ "Бобов дол" продължават, съобщава БНР.

В петък над 100 души протестираха в центъра на града с искане тежкотоварните камиони с въглища за ТЕЦ-а да спрат да минават по главната улица и през селата им, защото от силните вибрации къщите на им се рушат.

Те настояват и за яснота дали ТЕЦ-ът гори отпадъци и следователно замърсява околната среда.

Местните се заканиха, че протестите ще продължат и поискаха институциите да предприемат незабавни действия.

Нинова иска Гешев да разследва нередностите в ТЕЦ "Бобов дол"

Нинова иска Гешев да разследва нередностите в ТЕЦ "Бобов дол"

Институциите прикриват геноцида в Бобов дол, категорична е тя

Водят се и съдебни битки - оспорва се комплексното разрешително на ТЕЦ "Бобов дол", с което той може да замени част от изгаряните въглища с гориво от отпадъци. Като заинтересовани страни към ищците по това дело срещу ТЕЦ-а тази година са се присъединили 99 местни жители.

Виждаме тенденция топлоцентралите в България да преминат към това алтернативно гориво - отпадъци, заедно с въглищата, като решение на енергийните ни проблеми, обясни адвокатът по делото Регина Стоилова, която представлява "За Земята - достъп до правосъдие".

В Бобов дол плашат с гражданско неподчинение заради тежкотоварен трафик

В Бобов дол плашат с гражданско неподчинение заради тежкотоварен трафик

Хората се оплакват, че къщите им се рушат

По нейни думи очевидно нашите централи не отговарят на европейските изисквания и решението е именно изгарянето на отпадъци. Тя посочва и че в тези централи не се правят никакви модернизации и нови пречиствателни съоръжения във връзка с използването на отпадъците като гориво.

Според Стоилова има много проблеми. Единият от тях по нейни думи е екологичният отпечатък на тази дейност, за която няма оценка за въздействието върху околната среда.

Все още не знаем законосъобразно ли ТЕЦ "Бобов дол" изгаряше и колко отпадъци изгаря въз основа на експерименталното изгаряне, подчерта адвокатът.

Припомняме, вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще поиска от главния прокурор Иван Гешев да разследва нередностите в ТЕЦ "Бобов дол".