Все още гори борова гора между селата Маточина и Варник. Снощи пожарът е пробил фронта, след което е преминал през няколко лозови масива. В момента гори в посока южната граница с Турция, съобщи БиТиВи.

Наложи се пожарникарите да евакуират хора от няколко села, след като огънят стигна застрашително близо до къщите.

Военните се включиха в потушаването на пожарите в Хасково

Военните се включиха в потушаването на пожарите в Хасково

Помагат 20 военни със специализирана техника

Няма пряка опасност за хората от селата Варник и Маточина. В Маточина има поне 8 коли на противопожарната служба, на мястото са 20 екипа от цялата страна. Те действат по периметъра на целия пожар, а целта е наистина да бъдат опазени селата. Площта на пожара е около 50 000 дка. 

Пожар пламна край Шумен

Пожар пламна край Шумен

В гасенето са се включили 60 огнеборци

От министерството на отбраната съобщиха, че военни помагат на хората в гасенето на пожара в област Хасково. Вертолет "Кугър" е излетял в 10 часа от авиобаза "Крумово", за да участва в гасенето на пожара в област Хасково. Вертолетът е снабден със система за водоспускания за борба с пожарите. Водоснабдяването се извършва от язовира до с. Студена, община Свиленград.Военни помагат за овладяването на огнената стихия в района на с Маточина. В същия район е съсредоточен и екип от Сухопътните войски, за да помага в гасенето на пожара. 20 военни със специализирана техника от 6.00 ч. сутринта помагат в Хасково за бедствената ситуация.

Големи горски пожари все още бушуват на много места в страната. Бедствено положение е обявено в общините Тополовград, Харманли, Хасково и Димитровград.

В Свиленград пожарът обхвана огромна площ - над 100 000 декара, информира и БГНЕС.

Евакуирани са жители на две населени места. Пожарът не е потушен, но е локализиран и няма опасност за населените места