Очертава се нов успешен сезон в ски курортите, през който да се реализират близо 5% ръст на туристите. Гостите от Острова проявяват най-голям интерес към зимна ваканция у нас, като в Боровец се очаква техният брой да е с 5-10% увеличение. Нивата на македонски и сръбски туристи тук вероятно ще се запази, но очакваме повече български посетители и те да са около половината от всички. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на традиционна среща в Боровец с представители на местната власт и контролните органи за готовността на най-стария ни зимен център за активния сезон. Целта на срещата е максимално и в детайли всички заинтересовани в рамките на своите компетенции да даде информация за готовността на курорта, поясни още тя.

Пожарните в „Пампорово“ и „Боровец“ остават до края на сезона

Пожарните в „Пампорово“ и „Боровец“ остават до края на сезона

Премиерът се срещна с кметовете на Чепеларе и на Самоков

Министър Ангелкова увери, че са взети своевременно мерки и всички писти в Боровец са категоризирани, а за местата за настаняване и хранене Комисията за защита на потребителите (КЗП) e планирала своите проверки. Тя потвърди, че телефонът за сигнали и нередности, свързани с прилагането на Закона за туризма и неговите наредби, продължава да функционира на сайта на министерството. Информации от потребители могат да се изпраща и на мейл, след което веднага се проверяват.

КЗП не откри проблеми на лифта в Боровец

КЗП не откри проблеми на лифта в Боровец

Призовават гражданите стриктно да спазват указанията по информационните табели

Ще обърнем внимание на общината да провери поставените маси около трасетата на пистите, за да се избегнат конфликтни точки и да има максимална безопасност според съответната наредба, каза още тя. Поставени са и задължителните информационни табели. Трябва да се провери сложността на пистите, но това се случва при достатъчно сняг, ски патрулите съвместно с МВР следят за изискванията, подчерта министърът. Проверките сочат, че нарушенията от страна на бранша стават все по-малко, което означава, че превантивните мерки дават резултат, обобщи тя.

Министър Ангелкова прогнозира, че със скорошното въвеждане на Единната система за туристическа информация контролните органи ще работят много по-бързо и ефективно. ЕСТИ ще свързва в реално време регистрите на местата за настаняване с НАП, МВР, Министерството на туризма и общините по защитени канали и така ще се повиши сигурността на туристите и ще се ограничи сивият сектор. Предстои в края на януари поетапно въвеждане на ЕСТИ, тя е на финала на разработването й. Така ще има повече информация и ще се изсветлят приходите от нощувки, защото ще е задължителна. Ще организираме инфо курсове, а наши специалисти и представители на фирмата изпълнител ще бъдат на разположение. С промените в Закона за туризма се цели намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса, припомни министър Ангелкова. Вече намалихме документите за регистрационните режими с 19 вида, предстои промяна в Наредбата за категоризация. Въвеждаме до дни възможност за електронно подаване на всички заявления до регистрите ни чрез електронен подпис и с лицево разпознаване, допълни тя.

От КЗП съобщиха, че след старта на сезона започват проверки за съответствията на местата за настаняване към дадената категоризация и предоставяните туристически услуги.

Експертите от Българската агенция за безопасност на храните заявиха, че вече е въведено подаване на заявления и документи онлайн и има готовност изнесени офиси да функционират в курорта. НАП също за поредна година ще извършва организирали контролни дейности. Планирани са проверки, както и съвместни контролни действия с другите институции.

Гранична полиция е предвидила допълнителни мерки във връзка с празничните дни съвместно с ОД на МВР. Ще се правят и систематични проверки. От Главна дирекция "Пожарна безопасност" докладваха, че съставът и техниката са подготвени за работа в зимни условия, извършват се и превантивни проверки на обектите. Благодарение на добрата превенция миналата година са възникнали малко пожари.

Агенция "Пътна инфраструктура" е подготвила 23 машини с над 2000 тона материал за обработка на пътищата, както и тежка верижна техника. На територията на София област са извършени ремонти на пътните отсечки София-Самоков, Самоков-Дупница, Бистрица-Ковачевци, Алино-Белчин баня, Говедарци-Самоков. Пътят Самоков-Боровец е изцяло обновен. Стабилизирани са свлачищата по отсечката Боровец-Радуил, която е част от пътя Боровец-Костенец.

Регионалната здравна инспекция гарантира, че медицинското обслужване на посетителите на Боровец е осигурено и проверки също ще се правят. Концесионерът "Бороспорт" съобщи, че е извършена профилактика на съоръженията.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Милушев благодари на министър Ангелкова, че за поредна година организира работни срещи за подготовка на сезона, за да бъдат координирани усилията на институциите.