Близо 500 души протестират при Дунав мост, въпреки, че нямат разрешение за проявата. Край моста са се събрали предимно тютюнопроизводители от община Сливо поле, Русенска област и от Силистренско и Разградско.

С лозунги, между които „Не погребвайте отрасъла", производителите искат справедливост при разпределението на премиите, информира БНР.

Протестът е с искане за справедливо разпределение на държавната премия за тютюнопроизводителите от североизточна България.

Според Фикрет Бекир от ръководството на Националното сдружение на тютюнопроизводителите земеделският министър Мирослав Найденов толерира производителите от Южна България и затова на протеста ще поискат неговата оставка.

За „Хоризонт" Фикрет Бекир обяви, че България се превръща в полицейска държава, тъй като още вчера, когато са разчуло за готвения протест, тютюнопроизводителите по селата били притискани да се откажат от него.

В същото време заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров се срещна с протестиращите тютюнопроизводители в Първомай.
Той обясни на хората, че са предвидени по-високи премии за по-дребните производители, които произвеждат и по-малко количество тютюн и ги уведоми, че ще бъдат осигурени 116 млн.лв. за изплащане премиите на тютюнопроизводителите.

Зам.-министър Димитров увери протестиращите, че в района на Първомай няма наличие на т.нар. „кухи квоти" и всички в района ще си получат субсидии. Друго важно нещо според него е, че всички тютюнопроизводители трябва да се регистрират за Кампания за директни плащания 2009, за да могат да получават европейски средства догодина.

В същото време кабинетът обсъди премиите за произведен и изкупен тютюн.  3,20 лв./кг ще е премията за произведения и изкупен суров тютюн от сортова група "Басми" от реколта 2009 година, за "Каба Кулак" - 2,08 лв./кг, за "Вирджиния" - 1,46 лв./кг, а за "Бърлей" - 1,45 лв./кг.

Количествата тютюн, подлежащи на премиране, за всеки тютюнопроизводител се изчисляват по сортови групи със следните коефициенти: сортова група "Басми" - 1; сортова група "Каба Кулак" - 0,92256; сортова група "Вирджиния" - 0,99560; сортова група "Бърлей" - 0,87710. .

Предлаганият размер на премията за 1 кг. произведен и изкупен тютюн реколта 2009 година и за четирите сортови групи е намален спрямо реколта 2008 година.