За кратко бе затворен пътя Свиленград - село Пъстрогор от протестиращи тютюнопроизводители и животновъди, съобщи БНР. Пътят води до Старозагорска и Ямболска област.

Протестът е заради неизплатените им пари за произведената продукция. Към фермерите от Хасковска област се присъединиха тютюнопроизводители от Шуменско. Протестиращите запалиха бали с тютюн.

От доста години тютюнопроизводителите имат проблеми с финансирането на продукцията си. Хората са недоволни от последните решения на Консултативния съвет в Министерство на земеделието. Според тях, решенията ги ощетяват финансово.

Земеделците твърдят, че националните доплащания се разпределят несправедливо, защото при повече продукция държавата плаща по-малко. Засегнати са близо 8000 тютюнопроизводители, които са предали по над 2 тона тютюн.

Националните доплащания за предалите над 2 тона тютюн е по 1 лев и 54 стотинки на килограм, а за тези производители - до 1 тон, е 2 лева и 75 стотинки, недоволстват хората.

Шуменските тютюнопроизводители, които се присъединиха към протеста, недоволстват срещу забавеното заплащане на тютюна, който вече са произвели и предали, а фирмата, която го е изкупила, бави плащанията.

Към протестите се присъединиха и животновъди от региона. Техните искания са за по-високи субсидии на глава добитък. Производителите се заканиха, че ако държавата не предприеме мерки за решаване на проблемите им, протестът ще се премести в София.