Прокуратурата е сезирала председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" да предприеме всички мерки (организационни, технически и т. н.), за да осигури условия за непрекъснато, безопасно и удобно движение на републиканския път Лютиброд - Ребърково.

Върховна административна прокуратура напомня, че това е отговорност, в т. ч. и при наличие на съответните предпоставки - и чрез взаимодействие с други органи на власт, например, чрез ползване на информация от МВР по реда на Наредба № 5 от 2003 г. за установяване и обезопасяване на участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия и за категоризиране безопасността на пътищата.

Образуваната преписка от страна на ВАП е на база сезиране по публикации в медиите, след като тази сутрин жители на района излязоха и на протест заради съсипания път, който представлява и опасност за живота им. Гражданите негодуват за катастрофи, спукани гуми и изкривени джанти.

Недоволство заради затварянето на "Петрохан" и пренасочването на тирове през Искърското дефиле

Недоволство заради затварянето на "Петрохан" и пренасочването на тирове през Искърското дефиле

Хората се опасяват, че това ще доведе до инциденти

ВАП е установила, че се касае за републикански път, като правомощията за управление, включително оперативно планиране на изграждането - проектиране и строителство, поддържането, както и организиране, възлагане, финансиране и контрол на дейностите, са възложени от законодателя на Агенция "Пътна инфраструктура".

При това положение от ВАП се съобразява, че подобни нарушения са от естество да засегнат пряко живота, здравето и имуществото на гражданите.

Малко преди прессъобщението на прокуратурата от АПИ съобщиха, че ремонтът на участъка Ребърково - Лютиброд - Зверино - Елисейна (второкласния път II-16) започва. Припомняме, че трасето през Искърското дефиле пое тази година целия тежкотоварен трафик, пътуващ от Видин, Монтана и Враца към София и обратно, заради модернизацията на участъка от Е-79 между Ребърково и Лютидол.

Промяна на габаритите на пътя в Искърското дефиле иска НПО
Обновена

Промяна на габаритите на пътя в Искърското дефиле иска НПО

Как ще се разминат два тира, ако завали сняг, питат от организацията

От пет дни за всички превозни средства е възстановено движението по трасето на Е-79 и това позволява да започне ремонт на отсечката от второкласния път II-16 на територията на област Враца.

На пътноподдържащата фирма, отговаряща за републиканските пътища в областта, е разпоредено да работи мобилизирано, за да може максимално да се възползва от метеорологичните условия в момента и в кратък срок да се подобри експлоатационното състояние на трасето. За ремонт на отсечката прогнозно ще бъдат необходими около 340 000 лв. от бюджета на АПИ.

Жена загина, а трима души са ранени при катастрофа в Искърското дефиле

Жена загина, а трима души са ранени при катастрофа в Искърското дефиле

Тежкотоварният трафик спрян и двете посоки