Промяна на габаритите на пътя в Искърското дефиле искат в становище на Европейския център за транспортни политики.

Повод за тяхното становище е двойното увеличение за последната година на броя на катастрофите в участъка на пътя на Искърското дефиле, където през 2018-а стана тежката катастрофа с 20 жертви.

Тогава стана ясно, че фаталният участък бил ремонтиран за почти 23 млн. евро, но не са спазени стандартите.

От центъра поставят няколко въпроса към ръководството на АПИ:

  1. Защо това се случва след скъпоструващия ремонт и то в година на пандемия, когато трафикът драстично намаля?
  2. Защо преди въпросния ремонт на участък от над 80 км не са направени корекции на габаритите на пътя с оглед вероятността той да бъде използван като обходен?

А в момента Искърското дефиле е точно това - единствен обходен маршрут, по който минава целият трафик на ТИР-ове от Дунав мост 2 към София, плюс обичайният за региона. Защото пътят Ботевград - Мездра е в ремонт, а проходът Петрохан е затворен за преминаване на тежки камиони.

  1. Какво ще се случи, ако въпросният ремонт на пътя Ботевград - Мездра не завърши в обещания срок - до края на месец ноември?
  2. Какво ще се случи, ако завали сняг в Искърското дефиле, защото в момента на много от завоите два ТИР-а едва се разминават и често се стига до различни по тежест удари?
  3. Откъде могат да преминават линейките, автобусите на обществения транспорт, пътуващите за работа ако се случи дори и лек инцидент, заради който движението в дефилето бъде напълно блокирано за по-дълго време?

Този път продължава да е опасен и е нужна спешна оценка на риска, адекватен анализ за бъдещата роля и натовареността по трасето. След анализа да се състави адекватен план за промяна на габаритите на пътя и да има реални действия за повишаване на пътната безопасност, искат от Центъра.

Този следобед от АПИ съобщиха, че временно движението по път II-16 Нови Искър - Своге в района на Томпсън се осъществява двупосочно в една лента поради аварирал тежкотоварен камион. По-късно движението бе възстановено.

Междувременно от МВР изпратиха обръщение на вътрешния министър Христо Терзийски по повод Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който тази година се пада на 15 ноември. Денят се отбелязва всяка трета неделя на ноември.

Само за последната 2019 г. в 6730 пътнотранспортни произшествия са ранени 8499 и са загинали 628 участници в движението по пътищата на страната. От самите нас зависи да намерим верния път към опазването на здравето и живота, заяви вътрешният министър.

В християнските храмове Световният ден ще бъде отбелязан на 15 ноември - ден и за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата. Безопасността на движението е споделена отговорност, каза Терзийски.

Нека се обърнем към себе си, към близките си и към вярата и си дадем надежда за дни без произшествия на пътя, за сигурност и за живот. Нека се движим безопасно! Нека се учим и възпитаваме да сме внимателни на пътя, призова министър Христо Терзийски.