Окръжната прокуратура в Габрово ще изяснява обстоятелствата около нерегламентираното укрепване на моста на майстор Колю Фичето в Дряново, съобщава БНР.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че в основите на моста са излети близо 20 кубика бетон, без да е спазена процедурата по закона за културното наследство.

Още през юни миналата година е бил подаден сигнал до кмета на Дряново за лошото състояние на моста. Тъй като съоръжението е паметник на културата, процедурата предвижда да бъде уведомен ресорният министър.

В Дряново не знаят кой е бетонирал моста на Колю Фичето

В Дряново не знаят кой е бетонирал моста на Колю Фичето

От "вандализъм" до "политически абсурд" определят стореното

Вместо да се спази процедурата обаче, фирма укрепила колоните на моста с бетон. Фугирана е и каменната зидария. Не е ясно при какви обстоятелства са възложени дейностите, тъй като нито има документация, нито кметът е същият.

Регионалният инспектор във Велико Търново към дирекция "Опазване на културното наследство" в министерството архитект Милен Маринов увери, че намесата по моста не е фатална.

Той посочи, че трябва да се изготви техническа експертиза от компетентни инженери и да се премине към изработването на цялостен проект за реставрация на съоръжението.