В навечерието на коледните празници в основите на моста на Колю Фичето - един от символите на Дряново, са излети близо 20 кубика бетон. Това твърдят общински съветници в сигнал, изпратен до Нова телевизия.

Според тях, това е грубо посегателство над културното наследство. Изливането на бетон компрометира паметника на културата и сериозно уврежда конструкцията му, твърдят съветниците.

Според председателя на ОбС - Дряново Галин Герганов е извършен вандализъм с моста на Колю Фичето. По думите му без разрешение и обявяване е извършен ремонт, който той определя като вандализъм.

"Не може по такъв начин да се извършва ремонтът на паметник от местно, бих казал дори от национално значение. Научих за ремонта от социалните мрежи. Нямам информация за извършителите към този момент, но предполагам кои са. За това сезирах компетентните органи. На общинска сесия попитахме кмета, но той отговори, че не знае за извършителя на ремонта", заяви председателят на ОбС - Дряново Галин Герганов.

Според Евтим Костулиев, жител на Дряново, мостът бил "тръгнал да се събаря. Дойде фирма от Трявна. Това нещо е дарение от някакъв човек от Дряново. По негова инициатива се прави. Всичко това се прави, за да не може мостът да се събори. Имаше опасност. Камъните са извадени, едвам се държеше".

По думите на кмета на Дряново Трифон Панчев вероятно фирмата, извършила ремонта на моста, е изляла бетона на своя глава. Според него това бил политически абсурд. Той изброява последователността на събитията.

През юни е получен официален сигнал до общината от гражданин, който е снимал как мостът се държи на един камък. Буквално, ако придойде по-голяма река, мостът ще изчезне.

През юли предишният кмет е отговорил писмено, че в най-скоро време, когато реката падне, ще започне незабавен ремонт. "В общината няма нито договор, нито обществена поръчка. Питах главен архитект, питах и инженера. Най-вероятно фирмата, която е извършила ремонта, го е направила на своя глава в желанието си да запази моста. Въпросът е, че не знаем кога се е случило това", обясни сегашният кмет на Дряново Трифон Панчев.