Към момента нормативната база е сложна и неработеща, което води до възможността за тълкования и еднолични решения и грешки.

Това се казва в открито писмо от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) в България. Организацията обединява утвърдени строително-инвестиционни компании, работещи предимно на територия на Столична община, уточняват авторите на писмото.

То е изпратено до столичния кмет Йорданка Фандъкова, архитект Пенчо Димитров - и.д директор Дирекция "Устройство на територията и административно-териториално устройство" в МРРБ, архитект Иван Несторов - началник ДНСК, инж. Йелика Унгузова - ВрИД началник РДНСК София и главния архитект на София Здравко Здравков. 

"Артекс" заведе иск за 200 хил. лв. срещу активисти от протеста срещу "Златен век"

"Артекс" заведе иск за 200 хил. лв. срещу активисти от протеста срещу "Златен век"

Те приветстват възможността да се изправят срещу "Артекс", за да защитят позициите си

От асоциацията са подготвили нормативни предложения, които биха решили голяма част от изложените проблеми:

(1) Регулационно преструктуриране на комплексите или регулиране на територии до комплексите с общинска или държавна собственост, където собствениците на имоти реституирани в комплексите да бъдат компенсирани

(2) Промяна на Закона за устройство на териториите и съпътстващите го нормативни актове.

(3) Въвеждане на електронно разрешение за стоеж по примера на съседни страни като Македония и Сърбия, където успешно се прилага този метод.

(4) Съкращаване и опростяване на необходимата проектна документация за издаване на строително разрешение по примера на много страни от Западна Европа.

(5) Дигитализация на целия административен процес, съпътстващ жилищното строителство. По този начин гражданите ще могат да участват активно при планирането на териториите и устройството им ще бъде съобразено и прието от тях. С това ще се премахне напрежението при строителството по тези планове.

Граждански организации настояват презастрояването в София да спре
Обновена

Граждански организации настояват презастрояването в София да спре

Те протестират пред Столична община с плакати "Не на застрояването"

Искането на браншовиците е да започне конструктивен диалог с всички заинтересовани страни за намиране разрешения на възникналите множество казуси.

Строителите определят напрежението между Столична община, предприемачи и граждани като достигнало размерите на граждански терор. Протест на малка група граждани води до спиране на законни строежи и провокира уволнение на общински служители, пишат строителите. 

Собственик на земя в столичния "Младост-1" се оплаква от вандализъм

Собственик на земя в столичния "Младост-1" се оплаква от вандализъм

От компанията твърдят, че Столична община ги ощетила с част от терена им

Жилищното строителство е един от двигателите в икономиката - осигурява трудова заетост, генерира доходи към общинския и държавния бюджет, внася осигуровки и разширява предлагането на пазара на имоти.

Всички рестрикции към бранша водят до намаляване на предлагането, съответно увеличаване цените на жилищата, които вече стават недостъпни за населението. С всеки нов проект, браншът инвестира в общинската инфраструктура, като облагородява жилищните територии и изгражда прилежащите пространства, пишат от асоциацията.

Те очакват диалог, а не уволнение на общински служители заради спорни казуси или чрез въвеждането на нови рестрикции и изисквания към строителните процеси. 

Припомняме, че в края на миналия месец столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска оставката на арх. Влади Калинов, директор на дирекция "Общински строителен контрол" в Столична община, след като приключи проверката за законността на двата навеса, собственост на Пламен и Ирена Димитрови на ул. "Проф. Г. Павлов" 21 в кв. "Гео Милев".