Около 30-40 души от "Спаси София", "Обединена София" и Инициативен комитет "За зелен Младост" и още седем обществени организации се обявиха против застрояването на зелените площадки в столицата минути преди началото на Столичния общински съвет.

Те се събраха на протест пред Столична община със събиране на подписка против подробните устройствени планове.

Протестът се охранява при засилено полицейско присъствие. Протестиращите бяха подкрепени от омбудсмана Мая Манолова, общинският съветник от БСП Николай Николов и заместник-председателя на БСП в Столичния общински съвет Милка Христова.

Демонстрантите издигнаха и плакати с надписи, сред които "Не на застрояването", "Искаме детски градини" и други.

Андрей Зографски от "Спаси София" коментира за news.bg, че от всички обществени организации се обявяват против застрояваенето на зелените площадки в столицата. Той настоява да не се приемат големи преразглеждания на подробните устройствени планове в рамките на настоящето ръководство на Столичния общински суъвет. Зографски се надява след местните избори да има нови хора, които повече да се грижат за развитието на града.

Той отчете, че презастрояването е необратим процес и случи ли се - няма спиране и сила, която да бутне сградите, които са построени.

"Крайно безотговорно е да презастрояваме София, при положение, че хиляди деца остават извън детски градини, зелени пространства, детски площадки и игрища", посочи той.

Той даде за пример другите източноевропейски столици, които защитили панелните си квартали като обособени архитектурни устройствени единици.

"Не можем до безкрай да презастрояваме София. Има огромно софийско поле на север, което може да приюти още много жители, ако правилно се развива града, отбеляза Зографски.

Зографски отчете, че абсолютно всички квартали на столицата за презастроени, особено южните квартали - "Манастирски ливади", "Борово", "Стрелбище", "Изток" и "Младост". Той недоумява защо Столична община допуска това.

Мая Манолова също се обяви в подкрепа на протестиращите като заяви, че е крайно време е да се сложи точка на застрояването на градинки, междублокови пространства и паркове. 

"Зелената система такава, каквато е останала, трябва да се разширява, а не да има посегателство върху нея", поясни тя.

Манолова подкрепи исканията на протестиращите и посочи, че те са напълно справедливи и в интерес на София. Тя настоява Столичния общински съвет да спре произнасянето по подробните устройствени планове, които се отнасят до мащабно строителство и до унищожаването на детски площи, градинки и междублокови пространства.

Омбудсманът смята, че е дошло време да се направи пълна ревизия и проверка на законността на извършените реституции и заменки, както и на процедурите, които предвиждат застрояване на паркове и зелени площи.

"Плаче за ремонт и общинската наредба за провеждане на обществените обсъждания и всички сме наясно, че те са формални и администрацията изобщо не се интересува от мнението на граждани", подчерта Манолова.

По думите й подобна забрана от страна на СОС за унищожаване на части от зелените системи на столицата, трябва да влезе в работата и на следващия общински съвет.

Според нея има нужда и от промени в законодателството затова, че трябва да се разшири кръгът от заинтересовани лица, които могат да атакуват по съдебен ред всяко решение на СОС, с което се посяга на поредната зелена площ. Трябва да имат възможност да го обжалват в съда и той да бъде този, който да се произнесе, настоя Манолова.

Нужда е и активна политика на Столична община за запазване на зелените площи и зелената система на столицата.