Строителните компании "Артекс - Златен век" и "Артекс - инженеринг" са завели две граждански дела срещу активисти от протеста срещу изграждането на небостъргача "Златен век", съобщи БНР, позовавайки се на Софийския градски съд.

Искът е за 200 хиляди лева. Делата са срещу Мариан Башур и Никола Вапцаров.

По ифнормация на БНР в съобщението на компанията става ясно, че тя е решила "да защити своето безупречно до този момент име и да потърси отговорност от всеки пряк участник в процеса на разпространяване на преднамерено неверни твърдения".

Заведеното дело е за уронване на престижа и името на "Артекс".

Борисов нареди ДНСК да спре строежа на "Златен век"

Борисов нареди ДНСК да спре строежа на "Златен век"

По искане на Фандъкова и след справка с Петя Аврамова

Самите Мариан Башур и Никола Вапцаров обявиха, че са разбрали от медиите за заведеното дело.

Според тях това дело е наказателна акция срещу свободното слово, гражданското общество и правовата държава и целта е да бъде сплашен Инициативен комитет "Лозенец" и неговите членове. "Да бъде смазана всякаква илюзия, че обикновените граждани могат да съобщят или възразят срещу нарушаването на законите в Република България".

Башур и Вапцаров заявяват, че имат на разположение юристи, които са ги уверили този иск е абсурден и необоснован. "Един такъв иск не е в състояние да пречупи волята ни", заявяват активистите и посочват, че приветстват възможността да стъпят в съдебна зала срещу "Артекс": Вече няма да могат да ни казват, че не сме заинтересована страна.

Сега ще можем директно да защитим всяка една наша дума, всяка една наша теза в съда, ще може да изискваме документи, които не можехме да искаме преди, ще може да получим съдебно решение, което ще бъде част от правния мир. И понеже институциите ги е отказват да действат и да вземат окончателни мерки, приветстваме възможността, ние гражданите да изнесем тази битка, за да възтържествува справедливостта и законността.

Припомняме, че фирмата се озова в центъра на скандала с апартаментите на властта на преференциални цени, които стана повод за редица оставки сред управляващите. Отделно на това обаче фирмата е строител на един от небостъргачите в центъра на София, срещу който се провеждат вече години протести.

Премиерът Бойко Борисов нареди ДНСК да спре строителството на сградата "Златен век

Множество политически фигури влязоха в епицентъра на скандала. Столичната кметица Йорданка Фандъкова твърди, че разрешителното за строежа е изтекло, а главният архитект на София Здравко Здравков пък сподели, че е получавал заплашителни СМС-и от собствениците на "Артекс". Според двамата всичко е в ръцете на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

ДНСК направи 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно.

Това стана повод за протести на столичани. Недоволството беше насочено към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не веднъж поискаха неговата оставка.

Строителната фирма стана обект на проверка и от Националната агенция по приходите (НАП).

Уличават ДНСК в четири лъжи за небостъргача на "Артекс"

Уличават ДНСК в четири лъжи за небостъргача на "Артекс"

От ИК "Лозенец" настояват за оставката на шефа на ДНСК Несторов