Столичани от квартал "Гоце Делчев" протестират тази сутрин срещу проект за строеж на нова сграда между два блока, съобщиха БНТ и bTV.

По думи на съседи, отстоянието между двата блока е 43 метра. Това е градинката между блокове 253 и 254А.

По информация на БНТ инвеститор е планирал да изгради на терена пететажен блок с триетажен подземен паркинг. Предвидено е и разширяване на съществуващите улици в квартала за улесняване на достъпа до новия обект.

Пред bTV главният арихтект на столичния район "Триадица" Иван Шишков заяви, че блок няма да се строи. "Заповедта е от 2011 г. В синхрон сме да спрем възможността да се строи. Върнаха преписката в районната администрация. Обявили сме и сме подготвили възражение за отмяна на заповедта от 2011 г. За нас няма дебат - няма да се строи", каза архитект Шишков пред телевизионната камера.

Ден по-рано по думите на единият домоуправител, архитектът е показал план за 6-етажен блок. "За 18 часа мнението се завъртя на 180 градуса, този район е пренаселен. Имаме нужда от пространство, от детски градини и училища", заяви домоуправителят в един от близките блокове.

Според архитекта независимо дали теренът е частен, възможността за строеж се разрешава с Подробен устройствен план (ПУП). "Ползваме възможността за този невлязал в сила план да не може да се строи в този имот. Възнамеряване теренът да се отчужди", каза архитект Шишков.

Той даде пример с квартал "Манастирски ливади", където има разрешение за строеж на детска градина. Там сега има конкурс и тече обжалване на конкурса, обясни архитектът.

Според местните жители, не е ясно как се е стигнало до решението за строежа на общински терен. Те недоволстват и от отказа на Общината да обяви името на избрания инвеститор.