Жители на ботевградското село Врачеш протестират срещу честото спиране на тока, съобщава bTV.

Въпреки че са подавали сигнали и до омбудсмана, и до Комисията за енергийно и водно регулиране, проблемът остава нерешен - токът прекъсва по няколко пъти на ден, което поврежда електроуредите на хората.

Проблемите с тока са започнали през октомври 2015 г., като тогава токът е спирал за по два часа през пет минути. След писмо до изпълнителния директор на ЧЕЗ, проблемът е престанал за 8 месеца, но след това е започнал отново.

Недоволните жители се обърнаха към министъра на енергетиката Теменужка Петкова и попитаха кой ще отговаря, ако заради спирането на тока се стигне до сериозен инцидент и възникне пожар.

От ЧЕЗ псочват, че проблемът се дължи на съоръжение, което не е тяхна собственост и често аварира.

Кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов обясни, че е в постоянна комуникация с фирмата, която е поела ангажимент да предостави справка за последните 30 дни за всички прекъсвания, тяхната продължителност и причини.

Жителите на Врачеш са категорични, че ще спрат да плащат сметките си и ще подадат колективен съдебен иск към ЧЕЗ.

От електроразпределителя казват, че ще предприемат стъпки за закупуване на въпросното съоръжение, а откакто се е разбрало, че ще има протест, токът в селото не е спирал една седмица.