Мълчалив протест се проведе в Козлодуй срещу решението на общината уличното осветление да не работи от 18 до 22 ч. Това предаде BTV.

Причината за мярката е, че декемврийската сметка за ток за осветлението на града и четирите прилежащи села е близо 70 000 лв. "Ако така продължават да нарастват сметките за електроенергия, няма да можем да се справим", заяви кметът на Козлодуй Маринела Николова.

Част от жителите не приеха извинението и се събраха на мълчалив протест пред сградата на общината със светлоотразителни жилетки и фенерчета.

"Смешно и трагично е в атомната столица да няма ток. Това е парадокс", казват те.

Протестиращите не са съгласни в час пик да няма осветление и призоваха местната власт да ревизира решението си.

От Община Козлодуй припомниха, че десетки общини са въвели режим на тока и добавиха, че макар и с атомна централа на територията си, не ползват привилегии.

"Това, че сме атомната столица на България, не ни прави с нищо по-различни от другите общини, тъй като цената, която плащаме за електроенергия, е абсолютно същата, която заплащат и останалите колеги", добави Николова.

Първоначално местната управа мислеше да изгаси уличното осветление от 22 до 6 ч., но впоследствие се самокоригира, за да не ескалират кражбите в населените места.

Все повече градове гасят лампите

Все повече градове гасят лампите

Над 2 пъти е увеличението на сметките за улично осветление на 4-те най-големи града в страната