Все повече общини се затрудняват да плащат сметките си за ток. Кметът на Поморие Иван Алексиев информира, че вече в града уличното осветление ще свети през една лампа. Кметът на Троян, Донка Михайлова, сподели че някои общини вече са на тъмно.

Тази изключително важна тема не бе пропусната и от кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Тя изрази притеснението си от шоковото увеличение на сметките и намекна, че това може да разреди графика на градския транспорт.

Над 2 пъти е увеличението на сметките за улично осветление на 4-те най-големи града в страната - София, Пловдив, Варна и Бургас, за всеки от последните 3 месеца на изминалата година.

Проблемът с нарастващите неколкократно сметки за електричество на общините, беше една от темите, които обсъдиха кметовете на четирите най-големи общини у нас - Йорданка Фандъкова, Здравко Димитров, Иван Портних и Димитър Николов. Уличното осветление е от дейностите, чийто разходи се покриват изцяло от местните данъци и такси.

Драстичното му увеличение води до орязване на средствата, планирани за други общински дейности. 753 хил. лв. е сметката улично осветление на община Варна за м. ноември 2021 г., като за същия месец година по-рано е била 338 хил. В община Бургас фактурата нараства от 182 хил. лв. през ноември 2020 г. на 354 хил. лв. година по-късно. За София ръстът е от 986 хил. лв. за улично осветление през ноември 2020 г. на над 1,7 млн. лв. за 2021 г. В община Пловдив сметката за улично осветление за месец декември 2020 е 246 798 хил. лв., а за същия месец 2021-а е над 600 хил. лв. До момента общините са получили компенсации единствено за месеците октомври и ноември, като те покриват малка част от увеличението.

Кметовете на големите градове настояват в най-кратък срок и в диалог с правителството да бъде намерен механизъм за компенсиране на общините за увеличените разходи. Пример за изключително критичното състояние в градския транспорт кметът на София посочи, че само за ноември тази година фактурата за електричество на метрото е нараснала над 3 пъти. "1,1 млн. лв. е сметка за ток на метрото през ноември 2020 г., а за същия месец през 2021 г. е 3,5 млн. лв.

112 млн. лв. са нужни за тока и горивата за градския транспорт в София

112 млн. лв. са нужни за тока и горивата за градския транспорт в София

Столичната община търси финансова помощ от държавата

Без спешни компенсации от държавата за градския транспорт на големите градове, общините няма да могат да осигуряват качествена услуга през настоящата година. Германия, Италия, Нидерландия, Великобритания са само част от страните, които в последните 2 години са осигурили милиарди евро допълнителни компенсации от държавата към общините за издръжка на градския транспорт, който са сред най-тежко засегнатите от кризата.

По искане на кмета на Столична община в Националното сдружение на общините ще бъде създаден клуб на най-големите български градове. "Най-големите градове имаме проблеми, които са много различни от тези на останалите български общини. Това налага кметовете обединени да поставяме въпросите и възможните решения пред различните държавни институции", мотивира искането си кметът Йорданка Фандъкова.