Жителите на квартал "Коматево" в Пловдив излязоха на протестен митинг. Причината за недоволството на жителите е, че общината е забавила ремонта на улица "Коматевско шосе", съобщи БНР.

Ремонтът на улицата продължава вече повече от година след посочения срок за приключване на дейностите. Жителите на квартал "Коматево" настояват фирмата, която изпълнява ремонтните дейности, да мобилизира целия си наличен ресурс, за да може ремонтът да бъде завършен в възможно най-кратки срокове.

Протестиращите развяха плакати с лозунги като "Коматево не вярва на лъжи! Писна ни!". Оказва се, че улицата е централна за квартала, а ремонтните дейности затрудняват достъпа до него и на практика откъсват квартала от останалата част от града.

Според жителите на квартала ситуацията се била отразила и върху бизнеса в района - много от фирмите били затворили офисите си и търпели големи загуби.

Ремонтните дейности налагат движението да се осъществява по обиколни маршрути, което удължава пътуването до Пловдив с около 10 километра. Според протестиращите ремонтът ги поставя като в капан. Очаква се положението да стане още по-тежко, след като започне и учебната година.

Кметът на Пловдив Иван Тотев заяви през седмицата, че има обективни причини за забавянето на ремонта. Оказва се, че под трасето имало античен виадукт, който е единствен по рода си като съоръжение в страната. Тогава Тотев увери, че въпреки археологическите спънки, ремонтът върви към приключване.

Жителите на квартал "Коматево" обаче са категорични, че общинската администрация не е контролирала адекватно фирмата изпълнител, поради което ремонтът бил забавен.

Протестиращите не получиха разрешение да инициират шествие до околовръстното шосе в града. Въпреки това те са категорични, че протестите ще продължат.