Протест искане за затваряне на полигона „Змейово" и барутна мина в Стара Загора и срещу обгазяването на града вече години наред трябваше да се състои днес от 18 часа.

Според плана на Гражданската инициатива „За чист въздух" на автомагистрала "Тракия" край Стара Загора движението трябваше да бъде блокирано за кратко време.

Много малко обаче протестиращи дойдоха на кръговото, съобщи БНР.

Цвета Христова, представител на инициативата, потвърди, че акцията реално е била посрещната от местните власти негативно и тя лично е била поканена в местното РПУ за справка.
Тя е отказала и беше категорична, че ще подаде жалба за полицейски произвол до началника на полицията в Стара Загора, до вътрешния министър Цветан Цветано и до военна полиция.

Йонка Георгиева, от районното управление в града, потвърди, че граждани са били канени за разговор в полицията, но това, според думите й, отговаря в задълженията на полицаите.

Георгиева посочи, че от гражданската инициатива не са предупредила местните власти за протеста и не са имали съответните разрешителни.

От Гражданска инициатива потвърдиха, че протестът им е реакция срещу неизпълнените обещания на премиера за затварянето на полигона „Змейово" и производството на противоградни ракети в района на „Баритна мина".

Според протестиращите, гражданското неподчинение ще продължи, докато не бъде затворен полигон „Змейово" и не им бъде възстановено правото да дишат чист въздух и да живеят в здравословна околна среда.