Протестиращите жители на столичния квартал "Младост" не искат от кмета Фандъкова уверения, че не е разписала устройствения план, който предвижда строителството в зелената площ пред блок 73. Жителите искат кметицата да се възпротиви на приетия от СОС устройствен план. Той трябва да бъде променен от общинарите, така че въпросният терен да върне статута си на зелена площ.

Това пишат в прессъобщение жителите на блок 73 и 75 Цветелина Ценова и Владимир Христов, които представляват събралите се над 200 души на вчерашния протест в столичния квартал.

В "Младост" отново протестират срещу застрояването на градинка

В "Младост" отново протестират срещу застрояването на градинка

Детската площадка в района пък е превърната в паркинг

"Това искат хората, нас друго не ни интересува. Днес Фандъкова уверява, че не е сложила подпис, но утре може да сложи. Може планът да го подпише този след нея, не се знае. За това настояваме Столичният общински съвет да го промени, така че теренът да остане зелена площ", заяви за news.bg Ценова.

По думите ѝ фактите са такива - с решение № 886 от 20 декември 2018 година Столичният общински съвет е приел новата регулация, позволяваща строителството на сгради и предвиждаща изграждането на новата улица. До декември теренът е бил със статут на зелена площ.

Според протестиращите до момента Фандъкова забавя изпълнението на решението, което е положително, но тя не може да го отмени. "Незавършването на процедурата до момента е позитивен знак за осъзнаването от страна на администрацията, че приетият от СОС план е вреден и процедурно порочен. То дава възможност и за неговата отмяна без допълнителни последствия. Ние настояваме Столичният общински съвет, с подкрепата на г-жа Фандъкова да отмени решението и в най-кратки срокове да преотреди терена за озеленяване", пишат гражданите.

Снимка 413922

Източник: Цветелина Ценова

Ценова обясни ясно, че живеещите искат само да се сложи край на презастрояването на квартала и допълнителното затормозяване на и без това тежкия трафик.
Плюс това било абсурдно построяването на 36-метров хотел в непосредствена близост до жилищните сгради, а цялостната реализация на плана предвиждала точно това - висока сграда хотел, която ще засенчи светлината и ще лиши "Младост" от поредната зелена площ. "Ще се премахнат десетки паркоместа, а новите сгради ще доведат още автомобили. Одобреният от Общински съвет план предвижда извеждането на интензивния трафик на ул. "Йерусалим" точно под прозорците ни, а реализацията на пробива ще унищожи десетки дървета", разкриват още недоволстващите.

Същите отричат "спекулативните изказвания на собствениците на имотите, които твърдят, че нямаме право да изразяваме гражданската си позиция и да търсим удовлетворяващ баланс в подробните устройствени планове на "Младост".

"Няма да спрем своите усилия, докато не защитим зелените площи в квартала си и не запазим качеството си на живот", завършват жителите.

Ценова обаче добави още, че хората в последно време се притесняват повече от различната информация, която се разпространява в медийното пространство, защото, по думите ѝ, по този начин само се създавало напрежение, което по никакъв начин не било продуктивно и само оплитало същинските проблеми в омагьосан кръг.

Иванчева: Фандъкова лъже, а СОС дава земята в "Младост" на половин цена

Иванчева: Фандъкова лъже, а СОС дава земята в "Младост" на половин цена

Фандъкова наричала фалшивите си новини факти

Припомняме, по-рано днес бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева заяви, че теренът е бил закупен през месец декември 2018 година. Цената обаче била близо 2 пъти по-ниска от пазарната такава на имот с подобно разположение.
Тя коментира и изказването на Фандъкова, като опроверга думите, че около този имот и застрояването му нямало казус. 

Снимка 413923

Източник: Цветелина Ценова