Протестно автошествие срещу високите цени на тока и горивата се провежда в София, съобщава БНР.

То е организирано от ВМРО и премина по булевард "Батенберг", "Цар Освободител", парламента, "Дондуков", завършвайки пред Министерския съвет. Там бяха запалени сметки за ток.

От ВМРО считат, че бездействието и мълчанието от страна на правителството и парламента са престъпни, а покупката на основни храни е "недостижим лукс за много домакинства".

Според войводите това, заедно с ограниченията заради зеления сертификат, е довело до фалита на хиляди бизнеси.

Снимка 564245

Източник: БГНЕС

Иван Иванов: КЕВР предлагаше нулево поскъпване на тока, НС го отхвърли

Иван Иванов: КЕВР предлагаше нулево поскъпване на тока, НС го отхвърли

Бойко Рашков се държи като прокурор…

Протестиращите настояват за закриване на КЕВР и за защита на интересите на страната в ядрената енергетика.

Почетният председател на партията Красимир Каракачанов заяви, че България ясно и категорично трябва да заяви някои свои позиции пред европейските институции, най-вече относно зелената сделка. Той подчерта, че това, което прави тока скъп, са емисиите, за които ние плащаме.

Ако ние изпълним тази зелена сделка, след 2025 г. означава да се лишим от близо 30% от нашата енергетика и токът ще стане още по-скъп, предупреди той.

Снимка 564243

Източник: БГНЕС

Повишаването на цените на горивата тревожи собствениците на бензиностанции

Повишаването на цените на горивата тревожи собствениците на бензиностанции

Те не одобряват решението на ОПЕК

Според Каракачанов задължително трябва да се строи следващата ядрена мощност - в конкретния случай АЕЦ "Белене".

По негови думи заявленията на правителството, че не са разсъждавали как да направят нов ядрен блок в "Козлодуй", означавало, че нямат намерение да направят нищо.

На протестното шествие присъстваха и тримата нови съпредседатели Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, които настояха правителството да започне мерки с овладяването на ръста на цените. Нужни са и законодателни мерки.

От ВМРО продължават да настояват да се наложи мораториум върху износа на ток от АЕЦ "Козлодуй".

Ангел Джамбазки от своя страна обърна внимание, че това е само първият от поредица протести.

Александър Сиди също отвори темата за "Зелената сделка", която ще бъде пагубна за икономиката на България: Ако тази сделка не бъде спряна от настоящето правителство на България, то това ще означава истински геноцид за стотици хиляди български семейства.

Организационният секретар на ВМРО Юлиян Ангелов изказа почит към полицаите и изрази моралната подкрепа на ВМРО към техния протест.

Пред Министерския съвет се провежда и протест на движение "Българска демокрация", който иска оставката на правителството. Демонстрантите се обявяват в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев и са срещу президента Румен Радев.