Над 200 таксиметрови шофьори от Шумен се включиха днес в протестното шествие, което се проведе пред сградата на общината, предаде Дарик радио.

По този начин те изразиха своето несъгласие срещу решението на Общинския съвет за въвеждане на такса "Пиаца", която е в размер на 180 лв.годишно.

Това ще ни принуди да вдигнем цената на таксиметровите услуги, заявиха шофьорите. Според тях няма никакво основание общината да иска да заплащат подобна сума, тъй като състоянието на пътищата е лошо.

Протестът ни е и срещу липсващата пътна маркировка и пътни знаци, както и малкото предвидени места за пиаци в града, обясниха превозвачите. За 880 таксита са определени едва 240 места на стоянките, допълниха те.

Шофьорите бяха категорични, че ако тази такса не бъде отменена ще организират нов протест на 3 януари, на който ще излязат заедно със своите съпруги и деца. Ако се наложи ще заведем и съдебен иск срещу общината, казаха още превозвачите.

Кметът на Шумен Веселин Златев, заяви, че няма да направи предложение за отмяна на такса пиаца, тъй като във всички по-големи градове в България има въведена такава. С решението за заплащане на таксата за таксиметрови стоянки се преодолява конфликтът между таксиметровите превозвачи и фирмите, извършващи превоз на пътници по утвърдените транспортни схеми в градското и междуселищното обслужване-обясни още кмета.