Бургас ще бъде домакин на Българо-румънското противоминно учение "Посейдон 2018". То ще се проведе в Черно море между 9 и 17 ноември по стандартите на НАТО.

Целта на учението е да бъде усъвършенствана подготовката на личния състав от Военноморските сили по планиране и провеждане на противоминни действия.

Сред българските кораби, които ще вземат участие, са фрегатата "СМЕЛИ", минният ловец "ЦИБЪР", базовият миночистач "ПРИБОЙ", рейдовите миночистачи "КАПИТАН-ЛЕЙТЕНАНТ КИРИЛ МИНКОВ" и "КАПИТАН-ЛЕЙТЕНАНТ ЕВСТАТИ ВИНАРОВ", както и хидрографните катери "КОНТРААДМИРАЛ САВА ИВАНОВ" и "КАПИТАН I РАНГ БОРИС РОГЕВ".

В учението ще участват и чуждестранни кораби. Това са миночистачът "D.NICOLESCU" от Румънските военноморски сили, противоминният кораб "EVROPI" от гръцките военноморски сили, флагманът FGS "RHEIN" от германските военноморски сили, испанският противоминен кораб SPS "TURIA", турският противоминен кораб TCG "ERDEMLI", както и корабите от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО в Средиземно море.

В събота, 10 ноември, между 13.00 и 15.00 часа в района на Морска гара корабите ще бъдат отворени за посещение от граждани и гости на града.

На 12 ноември от 10.00 часа в зала "Петя Дубарова" на Културен център "Морско казино" в града ще се проведе пресконференция на командира на Втората постоянна противоминна група на НАТО и командирите на кораби, които участват в учението.