Агенцията по безопасност на храните в Бургас проверява хотел в Китен заради статия в украински туристически сайт, гласяща, че в хотела се предлага стара храна, информира Нова телевизия.

Ситуацията предизвика силен обществен интерес в социалните мрежи. Според Иван Дончев, които е автор на кадри и рецензия за практиките в кухнята на хотела, положението там било критично. Рецензията за хотела е качена в известен украински туристически сайт и гласи "Не ходете там".

Украинският гражданин казва, че е работил в хотела известно време - до края на месец юли. По разказа му в хотела се предлагала една и съща храна в продължение на цяла седмица. "Минералната вода" се наливала директно от чешмата. Персоналът работил без служебно облекло и без ръкавици.

Проверката на служителите от Агенцията по безопасност на храните предвиждала оглед на помещението за хранене и готвене. От храната са взети проби. Инспекторите прегледали всеки етикет, за да установят произхода и срока за употреба на храната. Проверен е и начина на съхранение на храната.

Резултатите - груби нарушения на хигиената нямало. По думите на Георги Митев от БАБХ в Бургас ситуацията била класически пример на разправа. "По всяка вероятност снимките са изтекли от персонала".

В хода на проверката все пак са открити леки отклонения от хигиенните норми. Имало корозия по рафтовете. На собственика на хотела е съставена преписка.

По думите на собственика на хотела украинският гражданин Иван Дончев е работил само 3 дни в хотела, след което си тръгнал.