Проверяват качеството на тока, който стига до потребителите в квартал "Славовци" на град Нови Искър, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Проверката е ден след срещата в министерството на енергетиката на кметове от Искърското дефиле и зам.-министър Красимир Първанов. Тя бе свикана след заплаха на местни жители, че ще излязат на протест заради честото спиране на тока.

Освен честото прекъсване на тока хората се оплакват и от понижаване на напрежението на електроенергията след 17 часа. В проверката участваха и представители на местния доставчик - електроразпределителното дружество за Югозападна България "ЧЕЗ Разпределение България" АД.

По време на проверката беше поставен регистратор на един от ключовите трафопостове в региона, който ще измерва напрежението на подаваната електроенергия за период от седем денонощия. Устройството прави запис на всеки 15 секунди.

Според сведения на местните жители част от трафопостовете стоят отключени и са обект на кражби. По време на проверката бе установена кражба на масло от трансформатор "Липите", чиито предпазители заради това са изгорели и подменени. Впоследствие е сменен и целият трансформатор.

Част от прекъсванията на електрозахранването в региона се дължи и на лоши метеорологични условия - силен вятър. Според обяснението на енергийното ведомство в навечерието на Коледа силният вятър е предизвикал падане на топола извън сервитутната зона, вследствие на което е скъсан електропровод. Електроподаването е било възстановено по алтернативен маршрут.

Проверката в района на екипа на Министерството на енергетиката продължава и утре, 11 януари 2019 г.

За да избегнат падането на дървета върху електропроводите на болни дървета, от МЕ ще търсят съдействието на Агенцията по горите за маркиране и изсичане на болни дървета.