Проверяваме съвместно с Румъния корабите по "Дунав". Споразумение за условията и реда за извършване на съвместни проверки на плавателни съдове по вътрешните водни пътища в българо-румънския участък на река Дунав е подписано от изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" кап. Живко Петров и генералният директор на Румънската морска администрация Михай Андрей.

Документът е резултат от изпълнението на дейности по проект "Разработване на обща база данни и правна рамка за корабни проверки, извършвани в общия българо-румънски участък на р. Дунав чрез интерфейс към националната речна информационна система (RIS)" - DANRiSS, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020 г.

Основна цел на проекта е да се повиши нивото на координация между морските администрации на двете държави. Също така ще се разпишат специфични правила за корабоплаването в общия българо-румънски участък на реката, както и методика за оценка на риска при извършване на речния надзор. Като краен резултат българската и румънската морска администрация ще разполагат със софтуер за електронна база данни за извършване на проверки на плавателните съдове в общия участък по Дунав.

С подписването на Споразумението България изпълнява изискванията, разписани в чл. 17 от Директива на Европейския парламент и на Съвета от 12 декември 2006 година за установяване на техническите изисквания за плавателни съдове по вътрешни водни пътища и за отмяна на Директива 82/714/ЕИО (2006/87/ЕО) на Съвета.