Столичната община и учени от Геофизичния институт на БАН ще проверяват сеизмичната устойчивост на няколко детски градини и училища. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

 

Тя добави, че следващата седмица ще бъдат уточнени датите на проверките.
Оценките на сградите ще се финансират от наличния на общината ресурс. Проверка ще бъде направена и на няколко болници.

"Целта е да имаме обща картина на ситуацията", обясни Фандъкова, цитирана от БНР.

В дългосрочен план ще се направи такава проверка на всички сгради на детски градини, училища и болници, за което общината ще подготви план.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира и намерението на жителите на столичния квартал "Казичене" да блокират ж.п. линията София - Бургас в края на септември, ако общината не се откаже да прави гробище в района.

Тя каза пред журналисти, че мястото, което е посочено за гробище е залегнало в приетия Общ устройствен план. Теренът е разположен върху земи, част от които са собственост на жителите на квартала.

Сред предпоставките, с които ще се гарантира на жителите здравословни условия за живот, Фандъкова посочи съществуващите високи стандарти за оценка на въздействието на обекта върху околната среда.

Освен това намеренията на общината са в района, където ще се изгражда гробищният парк, първо да се построи съпътстващата инфраструктура.

"Гробища има до район "Надежда" и в "Орландовци", каза Фандъкова и припомни, че местата в гробищните паркове се изчерпват.