Нулева толерантност при неспазване на нормите за безопасност и сигурност при превоз на пътници и товари в жп сектора. Това обеща служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев на извънредна среща с Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" (ИАЖА) и Звеното за разследване на тежки произшествия в железопътния транспорт.

Повод за нея бе вчерашното произшествие с композиция на частен железопътен превозвач в междугарието Дългопол-Комунари.

Цистерна, част от товарен влак, дерайлирала тази нощ

Цистерна, част от товарен влак, дерайлирала тази нощ

Извършва се оглед на цистерната и на повредения релсов път

От Железопътната администрация се очаква да разработи система за електронно провеждане на изпити за проверка знанията на персонала на железопътните превозвачи и НК "Железопътна инфраструктура", свързан с осигуряване безопасността на превозите на пътници и товари.

Железопътната администрация да направи незабавни проверки на всички жп превозвачи, извършващи товарни превози на територията на страната. "Трябва да бъде обърнато особено внимание на спазването на инструктажите за безопасност на превозния персонал, както и на регламентираните почивки и работно време", каза Алексиев.

 Изтеглиха осмата цистерна от Хитрино, извеждат още три

Изтеглиха осмата цистерна от Хитрино, извеждат още три

В селото влязоха специалисти на ВиК и енергодружеството...

Звеното за разследване на тежки произшествия в железопътния транспорт има задачата да извърши бързо разследване, за да може в най-кратки срокове да бъде намерена техническата причина за вчерашното произшествие, с оглед предприемане на превантивни мерки.