Пускат движението по най-новия булевард на Пловдив наесен, информира БНР, позовавайки се на кмета на града Иван Тотев, който направи инспекция на строителните работи по трасето.

Той припомни, че по договор срокът за приключване на булеварда е до края на годината, но след разговор с изпълнителя е станало ясно, че в рамките на септември движението по трасето ще може да бъде пуснато.

Работата за изграждането на новато трасе беше преустановена в края на декември, но общината вече е издала строително решение за етапа, който ще свърже моста на Адата с Брезовско шосе.

Строителството на булеварда започна през април 2017-та като част от 30 милионния заем от Европейската банка за възстановяване и развитие за общо 4 булеварда. Стойността му е около 10 милиона лева. Вече са приключили отчуждителните процедури, сочени като причина за забавяне на работата по 1740 метровото трасе.

Ръководителят на проекта Любомир Попов поясни, че остават около 350 метра в директното направление и в участъка с кръстовището с булевард "България" - изграждане на кръгово движение.

В завършен вид булевард "Северен" ще е широк 26 и половина метра, ще има две платна по 3 ленти, осветление и велоалеи.

Кметът подчерта, че това ще е първият изцяло нов булевард в Пловдив от 30 години.

По думите му продължават да набират предложения за името му, като до момента са постъпили две - "Митрополит Кирил" и "Девети пехотен полк"