Пуснаха движението по двете нови връзки на пътен възел "Плодовитово", който свързва магистралите "Тракия" и "Марица", съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Двете нови пътни връзки на пътен възел "Плодовитово" спестяват на пътуващите 40 км и поне 30 минути. Новите връзки осигуряват безопасни леви завои, уверяват от регоиналното ведомство.

Пътният възел свързва двете магистрали и повече от 6 общини. "Мисля, че ще са доволни и зеленчукопроизводителите. Свързваме ги със зеленчукова борса", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Планира се такива отбивки за формиране на тържища да има също и по магистралите "Струма" и "Марица", за да може производителите да предлагат своята стока на тях и да не са потърпевши от изграждането на магистралите, допълни Нанков. Той уточни, че само за 45 дни е построена новата връзка, която помага на връзките между Пловдив и Стара Загора.

Според министъра, заради обжалвания на оценката за въздействие върху околната среда проектът се е забавил с повече от две години. "Ето защо се правят законови промени да има право само на едноинстанционно обжалване, за да не се губи излишно време за реализация на така нужни съоръжения", обясни той. Имахме трудни процедури по отчуждаване. Получихме съдействие от общините, за да издирим 24-мата наследници на имот, част от които са в Германия, поясни министърът.

Инвестициите за този проект са 1 млн. и 70 хил.лв. С изграждането на двете пътни връзки на съществуващия пътен възел "Плодовитово" в посоките Бургас - Оризово /Плодовитово/ и Плодовитово /Оризово/ - София се осигурява връзката на движението по АМ "Тракия" и АМ "Марица" от Бургас, Свиленград и София и общините Първомай, Чирпан и Братя Даскалови, както и връзката с път II-66 Плодовитово - Чирпан - Стара Загора.