Пуснаха в експлоатация временните мостове край Червен бряг, предаде bTV.

Кметът на общината инж. Данаил Вълов съобщи, че мостът при Чомаковци и този при Горник вече са отворени за движение.

Той уточни, че предстои мостът при Горник да бъде приет от държавна комисия, но вече е с подписани документи от изпълнителите и техническия надзор и пропуска трафика еднопосочно. Товароносимостта му е до 5 тона.

Временният мост при Чомаковци има товароносимост до 20 тона и също е отворен за автомобили, посочи Вълов, допълвайки, че общината се е ангажирала да го поддържа при зимни условия. За да не се допускат нарушения, двата моста са с денонощно видеонаблюдение, което се следи в сградата на Общината и в Районното управление на МВР. Вече са засечени и нарушители.

Тирове рушат временния мост край Червен бряг

Тирове рушат временния мост край Червен бряг

Местните жители са в готовност за протест

На моста при Горник няколко коли са преминали на червен светофар, а при Чомаковци три ТИР-а не са се съобразили с ограничението до 20 тона.

Кметът на Червен бряг се опасява, че срокът за изграждане на постоянния мост при Чомаковци отново няма да бъде спазен. Той вече беше удължаван веднъж.

Припомняме, на 24 октомври беше обявено бедствено положение в Червен бряг заради аварирал мост при село Горник, който свързва околните населени места с града.

След това жителите излязоха на протест, след като писмата им до всички възможни институции не получаваха отговор.

Над 2000 души искат поне военновременен мост до Червен бряг

Над 2000 души искат поне военновременен мост до Червен бряг

Пропаднало съоръжение откъсна пет села от околния свят

Над 2 хиляди души с подписка поискаха да имат поне временен мост над река Искър.

На 27 ноември по повод постъпили сигнали в президентството, Румен Радев разговаря по телефона с военния министър Красимир Каракачанов за бързото възстановяване на транспортните връзки между Червен бряг и Чомаковци.

Временният мост беше пуснат за движение в началото на януари тази година, като се предвиждаше по него да се пропускат само превозни средства до 20 тона. В края на януари обаче стана ясно, че шофьорите масово не спазват ограничението. Заради опасения, че при повреда отново ще се окажат откъснати, някои от местните жители се заканиха, че ще дежурят, за да санкционират лично нарушителите.

Президентът звъни на военния министър за понтонен мост за Червен бряг

Президентът звъни на военния министър за понтонен мост за Червен бряг

Президентът Румен Радев звънна на министър Красимир Карачаканов