Президентът Румен Радев е поставил пред турския си колега въпроса за имотите на тракийските бежанци.

Вече поставих директно въпроса за компенсациите на тракийските бежанци пред президента на съседна Турция. Справедливите ни очаквания са историческата истина да бъде отстоявана и това зависи от всички нас, посочи Румен Радев в своето слово на историческата местност Петрова нива. Там се отбелязва 115-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, в което смъртта са намерили свидните жертви на Странджа и Тракия.

"Отново над Странджа ехти революционният химн, за да ни припомни славната и трагична 1903 г. Тук, на легендарното тракийско "Оборище", предците ни потърсиха път към свобода и достойнство. Водени от веруюто да принесат и своята дан пред олтара на революцията, тракийските делегати подкрепиха взетото в Македония решение за въстание. Когато нашите сънародници в Македония въстават, мястото на тракийци беше да бъдат редом с тях", заяви президентът.

Държавният глава припомни, че дейците на 7-я въстанически окръг ясно са осъзнавали, че 20-дневната свобода на Одринско ще има изключително висока цена, но е нямало сила, която да ги отклони от тяхната вяра в каузата за свобода и единение на Отечеството.

"Погромът на въстанието е кървав - едновременно действаха куршумът, огънят, ножът и бесилката, както пише в летописа Христо Силянов", цитира в словото си държавният глава.

"Пепелищата на Тракия поглъщат хиляди животи и човешки съдби. Хиляди българи се прощават завинаги с родния си край и са превърнати в бежанци, устремили се към спасение в Свободна България. За това и справедливите ни очаквания са историческата истина да бъде отстоявана и това зависи от всички нас", напомни Румен Радев.

"Никой не може по-добре и по-вярно да пренесе във времето спомена за освободителните борби на Тракия и Македония от вас, наследниците на героите, които отдадоха живота си на българската национална идея. Благодаря, че съхранявате огъня на традицията не само тук, на Петрова нива, но и в своето ежедневие", обърна се държавният глава към наследниците на участниците в Илинденско-Преображенското въстание.

На възпоменателната церемония в историческата местност Петрова нива присъстваха хиляди граждани, вицепремиерът Валери Симеонов, кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, народни представители и представители на изпълнителната власт

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителните роти на Българската армия.

Това е единственото събитие с национално значение в Странджа и всеки, които се чувства българин трябва да дойде тук, за да коленичи пред паметника и да се помоли за тези, които са извоювали свободата ни, каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Странджанската община е основен организатор на честванията, които се провеждат под патронажа на президента на България.